Esittely

Tove Janssonin monet tuotannot – “Tove Jansson Companion”

Tove Jansson (1914–2001) oli suomenruotsalainen kirjailija ja taiteilija, joka tunnetaan parhaiten Muumi-kirjoistaan. Tutkimus- ja julkaisuhankkeessamme tarkastelemme häntä monialaisena, eri tavoin puhuttelevana tekijänä: lasten- ja nuortenkirjailijana, aikuisten romaani- ja novellikirjailijana, sarjakuvapiirtäjänä, kuvittajana ja kuvataiteilijana.

IMG-7135Oheisessa blogissa eli lokikirjassa julkaisemme merkintöjä ja mieleenjohtumia tutkimusmatkamme varrelta.

Avainasemassa projektissamme on kaunokirjallisuus ja sen dialoginen suhde muuhun taiteelliseen tekemiseen. Kirjallisuudesta tarkastelemme sekä Janssonin aikuisproosaa että Muumi-tekstejä. Tähän asti tutkijat ovat usein keskittyneet jälkimmäisiin.

Projektimme päätavoitteena on tuottaa Janssonin monipuoliseen tuotantoon johdattava teos: “Tove Jansson Companion” (työnimi). Painopisteitä siinä ovat kerronnan tavat, itse ja toiset -tematiikka, kriittiset kontekstuaaliset kysymykset sekä Janssonin kuvallinen ja audiovisuaalinen puoli. “Companionista” tehdään myös suomenkielinen rinnakkaisteos.

IMG_7165Tarkoituksemme on yhdistää aiemman Jansson-tutkimuksen tuottamaa tietoa tuoreisiin näkökulmiin ja esittää asiamme yleistajuiseen mutta tieteellisesti perusteltuun tapaan. Aikomuksemme on tuoda esiin Janssonin teosten syvyyttä ja samalla vakiinnuttaa hänen kansainvälistä paikkaansa moniulotteisena kirjailija-taiteilijana – vaikka ehkä välillä osin vastakarvaankin lukien.

IMG_7186Projektimme jäseninä on etenkin kirjallisuudentutkijoita, mutta myös kuvataiteen sekä elo- tai sarjakuvan tutkijoita. Osa on jo aiemmin tehnyt Jansson-tutkimusta, pitkällistäkin, toisten asiantuntemusalueet taas ovat omiaan tuottamaan uusia havaintoja.

Työryhmämme on: Jussi Ojajärvi (joht.), Sirke Happonen, Tuula Karjalainen, Ralf Kauranen, Kuisma Korhonen, Jyrki Korpua, Maria Laakso, Hanna Lahdenperä, Kimmo Laine, Jarkko Lauri, Andrew Nestingen, Hanna-Leena Nissilä, Agneta Rehal-Johansson, Kasimir Sandbacka ja Mia Österlund.

Nelivuotisen (2018–2021) hankkeemme pääpaikka on kirjallisuuden oppiaine Oulun yliopistossa. Meitä rahoittaa Koneen Säätiö.

Projektin pitkä esittely on julkaistu Avain-lehden numerossa 2/2018 (linkin kautta pdf).